فرانچسکا آلبانیز، وکیل حقوق بشر ایتالیایی و گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور سرزمینهای اشغالی فلسطین، این گزارش را بر اساس بیش از ۲۰۰ گزارش از سوی کشورها، مدافعان حقوق بشر، شرکتها و دانشگاهیان تهیه کرده است.
سیاست شرق _ ایالات متحده، روز چهارشنبه، خانم فرانچسکا آلبانیز، کارشناس و گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل متحد را، تحریم کرد؛ اقدامی که پس از چند روز از انتشار گزارش وی تحت عنوان« از اقتصاد اشغال تا اقتصاد نسل کشی»، انجام گرفت.
به مناسبت پنجاه و نهمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ، گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در سرزمینهای فلسطینی اشغالی از سال ۱۹۶۷، فرانچسکا آلبانیز، آخرین گزارش خود با عنوان «از اقتصاد اشغال تا اقتصاد نسلکشی» (مورخ ۳۰ ژوئن ۲۰۲۵) را ارائه کرد، گزارشی که موجب واکنش شدید تلاویو و واشینگتن، نسبت به آن شد.
این گزارش، سیر تکامل اشغال فلسطین توسط اسرائیل را به عنوان یک پروژه استعماری تحلیل میکند که توسط یک دستگاه اقتصادی-صنعتی گسترده تغذیه و پشتیبانی میشود و به گفته گزارشگر ویژه، به مرحله جدیدی رسیده است: « اقتصاد نسلکشی ».
در این گزارش آمده است: «در حالی که رهبران سیاسی و دولتها از تعهدات خود شانه خالی میکنند، بسیاری از نهادهای شرکتی از اقتصاد اشغال غیرقانونی، آپارتاید و اکنون نسلکشی اسرائیل سود بردهاند.»
بخشهای کلیدی مانند صنایع نظامی، فناوری، مالی و دانشگاهی عمیقاً در زیرساختهای اشغالگری ادغام شدهاند.
این گزارش به طور خاص مستند میکند که چگونه شرکتهای اسرائیلی و چندملیتی (از جمله Elbit Systems، Lockheed Martin، Google، Microsoft و Amazon) ابزارها، فناوریها و پشتیبانی لجستیکی را ارائه دادهاند که به استفاده گسترده از زور علیه جمعیت غیرنظامی فلسطین دامن زده است . این همکاریها شامل تأمین سلاح، سیستمهای نظارت بیومتریک، تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده با استفاده از هوش مصنوعی و خدمات ابری حیاتی برای عملیات نظامی است.
آلبانیزی صراحتاً نه تنها دولتها، بلکه شرکتها و مدیران اجرایی آنها را نیز به مسئولیت کیفری بینالمللی فرا میخواند.
این گزارش تأکید میکند که حقوق بینالملل تعهدات روشنی در مورد پیشگیری، خودداری و عدم مشارکت در فعالیتهایی که به جنایات جدی، از جمله نسلکشی، دامن میزنند، وضع میکند.
این گزارش بیان میکند که همدستی فعلی شرکتها « تنها نوک کوه یخ » را نشان میدهد.
توجه ویژهای به نقش دانشگاهها ، که بخش جداییناپذیر دستگاه سرکوب محسوب میشوند، و مسئولیت آنها در تداوم رژیم آپارتاید و تولید دانش، فناوریها و روایتهایی که در خدمت اشغال بودند، معطوف شده است .
این کارشناس سازمان ملل متحد در گزارشی از بیش از ۶۰ شرکت، از جمله تولیدکنندگان بزرگ اسلحه و شرکتهای فناوری، نام برده و آنها را به حمایت از شهرکسازیهای اسرائیل و اقدامات نظامی در غزه، که او آن را «کارزار نسلکشی» نامیده، متهم کرده است.
فرانچسکا آلبانیز، وکیل حقوق بشر ایتالیایی و گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور سرزمینهای اشغالی فلسطین، این گزارش را بر اساس بیش از ۲۰۰ گزارش از سوی کشورها، مدافعان حقوق بشر، شرکتها و دانشگاهیان تهیه کرده است.
این گزارش که اواخر روز دوشنبه منتشر شد، از شرکتها میخواهد که معاملات خود با اسرائیل را متوقف کنند و مدیرانی را که در نقض ادعایی قوانین بینالمللی دست داشتهاند، مورد پیگرد قانونی قرار دهند.
آلبانیز در این سند ۲۷ صفحهای نوشت: «در حالی که زندگی در غزه در حال نابودی است و کرانه باختری تحت حملات فزاینده قرار دارد، این گزارش نشان میدهد که چرا نسلکشی اسرائیل ادامه دارد: زیرا برای بسیاری سودآور است.» او نهادهای شرکتی را به «وابسته بودن مالی به آپارتاید و نظامیگری اسرائیل» متهم کرد.
اسرائیل اتهامات نسلکشی در غزه را رد کرده و به حق دفاع از خود پس از حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ که طبق آمار اسرائیل منجر به کشته شدن ۱۲۰۰ نفر و گروگانگیری ۲۵۱ نفر شد، استناد کرده است.
طبق اعلام وزارت بهداشت غزه، جنگ متعاقب آن در غزه بیش از ۵۶۰۰۰ کشته برجای گذاشته و این منطقه محصور را به ویرانهای تبدیل کرده است.
این گزارش، شرکتها را بر اساس بخش، مثلاً نظامی یا فناوری، گروهبندی میکند و همیشه مشخص نمیکند که آیا آنها با شهرکسازیها یا کمپین غزه مرتبط هستند یا خیر.
در این گزارش آمده است که حدود ۱۵ شرکت مستقیماً به دفتر آلبانیز پاسخ دادهاند، اما پاسخهای خود را منتشر نکردهاند.
این گزارش از شرکتهای تسلیحاتی مانند لاکهید مارتین نام میبرد، که سلاحهای آنها در غزه مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در این فهرست، شرکت کاترپیلار (CAT.N) که تأمینکننده ماشینآلات سنگین است، نیز ذکر شده است.
هیوندای اچدی که تجهیزات آنها در تخریب اموال در سرزمینهای فلسطینی نقش داشته است.سخنگوی لاکهید مارتین گفت: «فروشهای نظامی خارجی، معاملات بین دولتی هستند. بحث در مورد این فروشها بهتر است توسط دولت ایالات متحده مطرح شود.»
در این راستا، پاراگرافهای ۸۲ تا ۸۶ گزارش را به طور کامل بازتولید میکنیم :
۸۲. در اسرائیل، دانشگاهها – بهویژه دانشکدههای حقوق، دانشکدههای باستانشناسی و دانشکدههای مطالعات خاورمیانه – در چارچوب ایدئولوژیک آپارتاید، پرورش روایتهای همسو با دولت، پاک کردن تاریخ فلسطین و توجیه شیوههای اشغال، نقش دارند. در عین حال، دانشکدههای علوم و فناوری به عنوان مراکز تحقیق و توسعه برای همکاری بین ارتش اسرائیل و پیمانکاران دفاعی، از جمله Elbit Systems، Israel Aerospace Industries (IAI)، IBM و Lockheed Martin، عمل میکنند و در نتیجه به تولید ابزارهایی برای نظارت، کنترل جمعیت، جنگ شهری، تشخیص چهره و قتلهای هدفمند – ابزارهایی که در واقع روی فلسطینیها آزمایش میشوند – کمک میکنند.
۸۳. دانشگاههای بزرگ، بهویژه آنهایی که متعلق به بهاصطلاح «اقلیت جهانی» (کشورهای ثروتمند غربی) هستند، با مؤسسات اسرائیلی در حوزههایی که مستقیماً به فلسطینیها آسیب میرسانند، همکاری میکنند. در MIT، چندین آزمایشگاه تحقیقاتی در مورد سلاحها و فناوریهای نظارتی انجام میدهند که توسط وزارت دفاع اسرائیل (IMOD)، تنها ارتش خارجی که تحقیقات MIT را تأمین مالی میکند، تأمین مالی میشود. پروژههای قابل توجهی که توسط IMOD تأمین مالی شدهاند شامل کنترل ازدحام پهپادها – که از ویژگیهای بارز حمله اسرائیل به غزه از اکتبر ۲۰۲۳ است – الگوریتمهای ردیابی و نظارت زیر آب است. از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴، MIT یک صندوق سرمایهگذاری اولیه لاکهید مارتین را اداره میکرد که دانشجویان را به تیمهایی در اسرائیل متصل میکرد. از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵، Elbit Systems عضویت خود را در برنامه ارتباط صنعتی MIT تأمین مالی کرد و بدین ترتیب به تحقیقات و استعدادها دسترسی پیدا کرد.
۸۴. برنامه Horizon Europe کمیسیون اروپا به طور فعال همکاری با مؤسسات اسرائیلی، از جمله آنهایی که در آپارتاید و نسلکشی دست داشتهاند، را تسهیل میکند. از سال ۲۰۱۴، این کمیسیون بیش از ۲.۱۲ میلیارد یورو (۲.۴ میلیارد دلار) به نهادهای اسرائیلی، از جمله وزارت دفاع، ارائه داده است، در حالی که مؤسسات دانشگاهی اروپایی از این ارتباطات متقابل بهرهمند شده و آنها را تقویت میکنند. دانشگاه فنی مونیخ (TUM) مبلغ ۱۹۸.۵ میلیون یورو (۲۱۸ میلیون دلار) از بودجه Horizon دریافت کرده است، از جمله ۱۱.۴۷ میلیون یورو (۱۲.۶ میلیون دلار) برای ۲۲ همکاری با شرکای اسرائیلی، از جمله شرکتهای نظامی و فناوری. TUM و IAI در یک پروژه ۷۹۲,۷۹۵.۷۵ یورویی (۸۶۸۴۱۶ دلار) برای توسعه فناوریهای سوختگیری هیدروژن سبز، مربوط به پهپادهای نظامی مورد استفاده IAI در غزه، همکاری میکنند. دانشگاه TUM همچنین با IBM اسرائیل – که ثبت احوال تبعیضآمیز جمعیت را مدیریت میکند – در زمینه سیستمهای ابری و هوش مصنوعی همکاری میکند، که بخشی از ۷.۰۲ میلیون یورو (۷.۷۱ میلیون دلار) دریافتی IBM اسرائیل از Horizon است. علاوه بر این، TUM در یک پروژه ۱۰.۷۶ میلیون یورویی (۱۱.۷۱ میلیون دلار) برای “حمل و نقل شهری یکپارچه” شرکت میکند که شامل شهرداری اورشلیم، شهری در مرکز فرآیند الحاق از طریق زیرساختهای شهری، میشود. تفکیک تخصص شرکای اسرائیلی در این همکاریها از تخصص کسب شده و به کار گرفته شده در تخلفاتی که به آنها مرتبط هستند، غیرممکن است.
۸۵. بسیاری از دانشگاهها علیرغم تشدید تنشها پس از اکتبر ۲۰۲۳، روابط خود را با اسرائیل حفظ کردهاند. دانشگاه ادینبورگ، یکی از دانشگاههای بسیار زیاد در بریتانیا، نزدیک به ۲۵.۵ میلیون پوند (۳۱.۷۲ میلیون دلار) یا ۲.۵٪ از داراییهای خود را در چهار غول فناوری – آلفابت، آمازون، مایکروسافت و آیبیام – که در دستگاه نظارتی اسرائیل و تخریب مداوم غزه نقش محوری دارند، در اختیار دارد. با سرمایهگذاریهای مستقیم و شاخصگذاریشده، این دانشگاه یکی از مؤسسات بریتانیایی با عمیقترین روابط مالی است. این دانشگاه همچنین از طریق یک آزمایشگاه مشترک هوش مصنوعی و علوم داده، با شرکتهایی که در عملیات نظامی اسرائیل دخیل هستند، از جمله لئوناردو اسپا و دانشگاه بن گوریون، همکاری میکند و تحقیقات خود را که مستقیماً مربوط به حملات به فلسطینیان است، به اشتراک میگذارد.
۸۶. این تحلیل تنها بخشی از اطلاعات دریافتی توسط گزارشگر ویژه را نشان میدهد، گزارشگری که به کار حیاتی دانشجویان و کارکنان در پاسخگو نگه داشتن دانشگاهها اذعان دارد. این تحلیل، دیدگاه جدیدی را در مورد سرکوب جهانی اعتراضات دانشگاهی ارائه میدهد: به نظر میرسد «حفاظت از اسرائیل و حفظ منافع مالی نهادی، انگیزه معقولتری نسبت به مقابله با یهودستیزی آشکار می کند.»
انتهای پیام