سیاست شرق _ دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ، مدعی شد که، جنبش مقاومت اسلامی ( حماس ) واقعاً نمیخواهد به توافق آتشبس در نوار غزه دست یابد، در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تأیید کرد که اسرائیل در حال بررسی گزینههای دیگری برای بازگرداندن گروگان ها(اسرا) است.
به نقل از خبرگزاری الجزیره، ترامپ در اظهاراتی که روز جمعه از بیرون از کاخ سفید ایراد کرد، گفت که باید جنگی در بگیرد و حماس باید از بین برود. او گفت: «آنها نمیخواهند توافق کنند و فکر میکنم میخواهند بمیرند.»
او افزود که دولتش از مذاکرات غزه خارج شده است و حماس را متهم کرد که نمیخواهد به توافقی برسد، زیرا میداند پس از بازگشت همه گروگانها، چه اتفاقی خواهد افتاد!
او توضیح داد که از دشواری بازگرداندن زندانیان باقیمانده در غزه آگاه است، زیرا به گفته او، آزادی آنها، حماس را از برگ برنده باقیماندهاش محروم میکند.
او گفت: «نمیتوانم فاش کنم که درباره چه چیزی با نتانیاهو صحبت کردم و تا حدودی ناامیدکننده بود».
او اشاره کرد که «خانوادههای زندانیان اسرائیلی از او خواستند که به بازگرداندن پسرانشان – از جمله کشتهشدگان – کمک کند و ما این کار را انجام دادیم.»
ترامپ: اعلامیه مکرون، بی اعتبار است
او بر بیاعتنایی خود به اعلامیه امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، در مورد به رسمیت شناختن کشور فلسطین تأکید کرد و گفت که این اعلامیه هیچ وزنی ندارد و سخنان او نیز فاقد اعتبار است.
ترامپ این اظهارات را یک روز پس از آن در کاخ سفید به خبرنگاران بیان کرد که استیو ویتکاف ، فرستاده صلح خاورمیانه ، اعلام کرد دولت ترامپ تصمیم گرفته است پس از پیشنهادهای اخیر حماس، تیم مذاکرهکننده خود را برای مشورت به ایالات متحده بازگرداند.
با وجود اظهارات ترامپ، سیانان به نقل از تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه، گزارش داد: «ما آتشبس داشتیم که به ما اجازه میداد کمکرسانی کنیم، اما حماس آن را نقض کرد.»
بروس افزود که ترامپ و ویتکاف ابزارها، گزینهها و شرکای زیادی دارند و «ما با قطریها و مصریها همکاری میکنیم، آنها باهوش و ماهر هستند و من انتظار دارم که به موفقیتهایی دست یابیم.»
بنیامین نتانیاهو ، نخست وزیر اسرائیل، روز جمعه گفت که اسرائیل اکنون با متحد خود ایالات متحده، گزینههای جایگزین برای بازگرداندن گروگان ها(اسرا) از غزه و پایان دادن به حکومت حماس در نوار غزه را بررسی میکند.
نتانیاهو که تحت تعقیب دادگاه کیفری بینالمللی است، تأکید کرد که ویتکوف، فرستاده ایالات متحده، حق داشته و حماس مانع توافق آزادی گروگانها بوده است.
ویتکوف روز پنجشنبه گفت که واشنگتن پس از پاسخ حماس ، که او آن را نشان دهنده عدم تمایل حماس برای دستیابی به توافق در مورد غزه توصیف کرد، اکنون گزینههای جایگزین برای بازگرداندن زندانیان را بررسی خواهد کرد.
ویتکوف افزود که تصمیم گرفته شد تیم آنها برای مشورت از دوحه بازگردد ، زیرا حماس را ناهماهنگ میدانند و علیرغم تلاشهای فراوان میانجیگران، حسن نیت نشان نمیدهند.
نماینده ایالات متحده با ابراز تاسف از این رفتار خودخواهانه حماس، مدعی شد که کشورش مصمم به پایان دادن به درگیری، دستیابی به صلح پایدار در غزه و تلاش برای ایجاد محیطی باثباتتر برای ساکنان نوار غزه است.
در مقابل، حماس از اظهارات استیو ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا در امور فلسطین، در مورد واکنش اخیر این جنبش به پیشنهاد میانجیگران برای آتشبس در غزه ابراز تعجب کرد و تأکید کرد که موضع حماس، راه را برای دستیابی به توافق جامع باز میکند.
این جنبش اواخر پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که «از آغاز روند مذاکرات، با مسئولیت ملی و انعطافپذیری بالا به مسائل مختلف پرداخته و مشتاق رسیدن به توافقی بوده است که تجاوز را متوقف کند و به رنج مردم ما در نوار غزه پایان دهد.»
او افزود که پاسخ نهایی خود را «پس از مشورتهای گسترده با گروههای فلسطینی، میانجیگران و کشورهای دوست» ارائه کرده و به تمام نظرات دریافتی پاسخ مثبت داده است، که نشاندهنده تعهد صادقانه به تضمین موفقیت تلاشهای میانجیگران و تعامل سازنده با تمام ابتکارات ارائه شده است.
حماس اعلام کرد که از «اظهارات منفی ویتکوف در مورد موضع این جنبش، در زمانی که میانجیگران از این موضع سازنده و مثبت که راه را برای دستیابی به توافق جامع باز میکند، ابراز استقبال و رضایت کردهاند»، شگفتزده شده است.
این جنبش بر تعهد خود برای تکمیل مذاکرات و مشارکت در آنها تأکید کرد، «که به غلبه بر موانع و دستیابی به توافق آتشبس دائمی کمک خواهد کرد.»
از سوی دیگر، روزنامه جروزالم پست به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت که پاسخ حماس اجازه پیشرفت نخواهد داد مگر اینکه انعطافپذیری نشان دهد و خاطرنشان کرد که هیئت اسرائیلی برای مشورتهای بیشتر فراخوانده شده است و تا زمانی که فرصت روشنی برای دستیابی به توافق وجود نداشته باشد، به قطر باز نخواهد گشت.
در همین زمینه، بیانیهای که توسط دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، منتشر شد، فراخوان تیم مذاکرهکننده از دوحه را تأیید کرد .
سیانان همچنین به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد که تیم مذاکرهکننده برای تصمیمگیری در مورد مذاکرات احضار شده است، کاری که نمیتوان از راه دور انجام داد. او همچنین تأیید کرد که پاسخ حماس مثبت بوده و خوشبینی فزایندهای در مورد کاهش اختلافات و احتمال دستیابی به توافق وجود دارد.
دو منبع آگاه از مذاکرات در قطر به رویترز گفتند که تصمیم اسرائیل برای خروج هیئت خود لزوماً به معنای وجود بحران در مذاکرات نیست.
اسرائیل اعلام کرد که پاسخ حماس به این پیشنهاد را که بیش از دو هفته در دوحه در دست مذاکره بوده، دریافت کرده و «در دست بررسی» است.
از ششم ژوئیه، آخرین دور مذاکرات غیرمستقیم بین حماس و اسرائیل در دوحه با میانجیگری قطر و مصر و با حمایت ایالات متحده در حال انجام است.
این مذاکرات درباره تبادل زندانیان و آتشبس ۶۰ روزه است که طی آن مذاکراتی برای پایان کامل جنگ انجام خواهد شد.
بر اساس گزارشهای رسانههای اسرائیلی، بین حماس و تلآویو در مورد میزان عقبنشینی نظامی اسرائیل از غزه و تعداد و نوع زندانیان فلسطینی که قرار است آزاد شوند، اختلاف نظر وجود دارد .
انتهای پیام