... امروز: پنجشنبه - ۲۷ شهریور - ۱۴۰۴
سیاسی ۲۷ شهریور ۱۴۰۴ - 11:20 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

شورای امنیت سازمان ملل، درباره قطعنامه کره جنوبی در خصوص ایران رای‌گیری می‌کند

سیاست شرق _ دفتر رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که، فردا جمعه به وقت محلی درباره پیش نویس رئیس این شورا (کره جنوبی) درباره ایران رای گیری خواهد شد.

به نقل از خبرگزاری ایرنا، نمایندگی کره جنوبی به عنوان رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل در ماه جاری میلادی (سپتامبر) اعلام کرد که نشست بررسی پیش‌نویس قطعنامه کره جنوبی، طبق بند ۱۱ قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت صبح جمعه به وقت محلی (نیویورک) ۱۹ سپتامبر برابر با ۲۸ شهریور ماه جاری در این شورا بررسی و به رای گذاشته می شود.

سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه عضو توافق هسته ای با ایران موسوم به برجام تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده اند،   ۶ شهریور ماه ۱۴۰۴ (۲۸ اوت ۲۰۲۵) روند ۳۰ روزه موسوم به «مکانیسم ماشه» را برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد آغاز کردند که چنانچه ظرف ۱۰ روز پس از اعلان فعال سازی مکانیسم ماشه، هیچ کشوری، پیش‌نویس چنین قطعنامه‌ای را ارائه ندهد، مسئولیت ارائه آن بر عهده رئیس شورای امنیت است که قطعنامه ای ارائه کند.

 کره‌جنوبی نیز به عنوان رئیس دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل متحد در ماه جاری میلادی (سپتامبر ۲۰۲۵) پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به اعضای این شورا ارائه کرد که قرار است فردا در نشست شورای امنیت و پیش از آغاز هشتادمین مجمع عمومی سالانه سازمان ملل در هفته آینده و شرکت ایران در این نشست رای گیری کند.

با توجه به اقدام ضد ایرانی سه کشور اروپایی و اعلان فعال سازی مکانیسم پس گشت (مکانیسم ماشه) در تاریخ ۲۸ اوت (۶ شهریور ماه ) ، این مهلت ۳۰ روزه در ۲۶ سپتامبر (۴ مهر ماه) پایان می یابد. رای گیری روز جمعه تعیین خواهد کرد که آیا روند کنونی یعنی تداوم لغو تحریم های ایرانی و فرصت برای دیپلماسی و مذاکره همچنان ادامه خواهد یافت یا اینکه آمریکا و سه کشور اروپایی در پی اجرای سیاست های فشار حداکثری واشنگتن به دنبال فشار بیشتر به تهران تا موعد مهلت ۳۰ روزه یاد شده برای رسیدن به خواسته های خود، آنهم پس از حمله به تاسیسات هسته ای ایران هستند. 

منابع دیپلماتیک به خبرنگار ایرنا در سازمان ملل گفتند: با توجه به اینکه  هر قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت باید ۹ رای از ۱۵ رای اعضای این شورا را بدون وتو (رای منفی) کسب کند، چنانچه قطعنامه کره جنوبی بتواند آرای لازم را بدون وتو کسب کند، وضعیت موجود یعنی لغو تحریم های ضد ایرانی ادامه خواهد یافت؛ در غیر این صورت تا پایان مهلت ۳۰ روزه، هنوز زمان برای دیپلماسی و مذاکرات وجود دارد.

در واقع، با رای گیری روز جمعه در شورای امنیت سازمان ملل و نیز رای نیاوردن احتمالی پیش نویس قطعنامه کره جنوبی، مکانیسم ماشه (پس گشت)  بلافاصله آغاز نخواهد شد. بلکه این اقدام از سویی تشریفاتی و از سوی دیگر برای فشار بیشتر به جمهوری اسلامی ایران به منظور پذیرش مطالبات و خواسته های آمریکا و سه کشور اروپایی در مهلت باقیمانده ۳۰ روزه تا پایان روز ۲۶ سپتامبر خواهد بود.

روسیه نیز به همراه چین، پیش نویس قطعنامه ای را برای از سرگیری مذاکرات ارائه کرده بودند که «دیمیری پولیانسکی» سفیر و معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل درباره پیش نویس قطعنامه پیشنهادی روسیه تمدید فنی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره ایران و برجام گفته بود: این پیش نویس مربوط به تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ است و در واقع روسیه و چین به عنوان اعضای پاسخگو در برجام می‌خواهند فضای تنفس بیشتری برای دیپلماسی ایجاد و امکان پیگیری فعالانه برای حل دیپلماتیک این موضوع فراهم کنند.

بر اساس توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، موعد پایان برخی بندهای کلیدی توافق (روز انتقالی) در آبان‌ماه امسال فرا می‌رسد. سه کشور اروپایی که در اجرای تعهدات اقتصادی خود ناکام بوده‌اند، اکنون مدعی هستند که همچنان «بدون ابهام» حق بازگرداندن تحریم‌ها را دارند، زیرا ایران تعهداتش را نقض کرده است.

این در حالی است که اقدامات ایران در کاهش تعهدات هسته‌ای پس از خروج آمریکا از توافق و ناتوانی اروپا در جبران خسارت‌ها، تدریجی و تحت نظارت آژانس و برگشت‌پذیر اعلام شده بود.

خروج آمریکا از برجام همراه با بازگشت تحریم‌ها و سیاست فشار حداکثری، به‌علاوه ناتوانی اروپا در عمل به وعده‌های اقتصادی، سال‌هاست این توازن را بر هم زده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »