... امروز: شنبه - ۰۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳
سیاسی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - 1:14 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
کپی شد!
0
در بازگشت از سفر دو روزه به عربستان سعودی؛

اظهارنظر تازه اردوغان درباره ایران، اسرائیل، مصر، عربستان و …

اردوغان: «ما با حساسیت‌های عربستان سعودی در مورد موضع تهران در قبال یمن و حوثی‌ها شریک هستیم و به نشست‌های شورای راهبردی در سطح عالی با ایران ادامه می‌دهیم».

سیاست شرق _ «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه در خصوص دلیل تلاش‌های آنکارا برای بهبود روابط با تل‌آویو و قاهره گفت: قطع کامل روابط با مصر و اسرائیل به نفع ما نیست. اسرائیل و ترکیه به یکدیگر به ویژه در مورد طرحهایمان درباره صلح، نیاز دارند.

به نوشته اسپوتنیک، وی افزود: آنکارا آماده آغاز گفت‌وگوی سیاسی با مصر مشابه گفت‌وگوی در حال توسعه با اسرائیل است. مردم ترکیه و مصر اشتراکاتی دارند و نمی‌توانیم مردم مصر را نادیده بگیریم.

اردوغان افزود: واقعیت این است که السیسی مانند هرتزوگ در رأس اسرائیل، نقش فعالی در برداشتن گام در مسیر صلح با ترکیه ایفا کرد.امیدواریم روابط با نخست وزیر اسرائیل را نیز به وضعیت بسیار بهتری برسانیم.

روابط آنکارا و قاهره پس از کودتای سال ۲۰۱۳ در مصر که خلع «محمد مرسی» از قدرت و روی کار آمدن «عبدالفتاح السیسی»، رئیس‌جمهور فعلی این کشور را در پی داشت دچار تنش شد.

«رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه از منتقدان سرسخت دولت عبدالفتاح السیسی است و دولت وی را به نقض حقوق انسانی سران اخوان المسلمین در سرکوب‌های پس از کودتا متهم کرده است.

تنش‌ها در روابط دو کشور پس از حمایت هر یک از آن‌ها از دو طرف مخالف در درگیری‌های لیبی شدت گرفت. دولت ترکیه اخیراً با اقداماتی نظیر قطع شبکه‌های تلویزیونی معارض مصر در استانبول گام‌هایی را در جهت عادی‌سازی روابط با این کشور برداشته است و از آمادگی برای گفت‌وگو با قاهره خبر می‌دهد.

ابراز ناراحتی از حملات صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی

رئیس‌جمهور ترکیه با اغماض در خصوص تجاوز نظامیان صهیونیست در مسجد الاقصی در طول ماه مبارک رمضان، در خصوص تنش‌های اخیر در بیت‌المقدس، گفت: «اغتشاشات برخی گروه‌های افراطی در مسجد الاقصی در ماه رمضان ما را به شدت ناراحت کرد».

ابراز خشنودی از پیروزی انتخاباتی ماکرون

وی در بخش دیگری از سخنانش به پیروزی«امانوئل ماکرون» در انتخابات ریاست‌جمهوری اشاره کرد و گفت: پیروزی ماکرون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، برای روابط ترکیه و این کشور خوب و درست بود ضمن این‌که کناررفتن تندروها یک دستاورد برای کل جهان است.

همنوایی با سعودی‌ها

رئیس‌جمهور ترکیه در ادامه در خصوص انصارالله یمن و حمایت ایران از مقاومت یمن، با سیاست سعودی‌ها هم‌نوایی کرد و گفت: «ما با حساسیت‌های عربستان سعودی در مورد موضع تهران در قبال یمن و حوثی‌ها شریک هستیم و به نشست‌های شورای راهبردی در سطح عالی با ایران ادامه می‌دهیم».

خبرگزاری آناتولی نیز نوشت که وی در گفت‌وگو با خبرنگاران در هواپیما در هنگام بازگشت از عربستان سعودی پس از سفری دو روزه، ضمن تاکید بر حمایت آنکارا از امنیت و ثبات عربستان سعودی گفت: «آنکارا و ریاض برای پیشبرد همکاری اقتصادی مشترک توافق کردند. ما با ریاض به توافق رسیدیم که پتانسیل بزرگ اقتصادی بین ترکیه و عربستان سعودی را از طریق اقداماتی که سرمایه‌گذاران دو کشور را گرد هم می‌آورد، دوباره فعال کنیم.

اردوغان حمایت ترکیه از برپایی نمایشگاه بین المللی “اکسپو ۲۰۳۰” در عربستان را اعلام کرد و گفت: ما باید با کشورهایی که با آن‌ها عقاید و اندیشه‌های یکسانی داریم، وارد مرحله جدیدی شویم، مرحله دوست یابی است نه دشمن آفرینی».

رئیس‌جمهور ترکیه، شامگاه پنجشنبه پیش، در سفری دوروزه و در صدر هیئتی بلندپایه از مقامات این کشور وارد عربستان شد و با مقامات ارشد سعودی از جمله سلمان بن عبدالعزیز شاه و «محمد بن سلمان» ولی‌عهد عربستان سعودی دیدار و گفت‌وگو کرد.

سفر رئیس‌جمهور ترکیه به عربستان سعودی در شرایطی انجام شد که رسانه‌ها با اشاره به مختومه شدن پرونده محاکمه غیابی عاملان قتل «جمال خاشقچی» در ترکیه، از تشدید تلاش‌های آنکارا به منظور بهبود روابط با ریاض خبر داده بودند.

اردوغان همچنین پیش از بازگشت از سفر خود به عربستان سعودی در جمع خبرنگاران گفت، آنکارا و ریاض مصمم هستند به این تلاش‌ها در راستای منافع مشترک و ثبات منطقه ادامه دهند.

رئیس جمهور ترکیه افزود: «معتقدم سفر من عصر جدیدی در روابط بین دو کشور را نوید خواهد داد. ما عزم مشترک خود برای تقویت روابط بر اساس احترام و اعتماد متقابل، به‌صورت کاملا شفاف و در بالاترین سطح را ابراز کردیم».

وی همچنین ابراز امیدواری کرد که تلاش‌های دوجانبه منافعی را برای هر دو کشور و منطقه به‌همراه داشته باشد. اردوغان در این‌باره گفت: «ما بر گام‌های مشترکی که می‌توانیم برای تقویت روابط خود در آینده در راستای تقویت روابط برداریم، تمرکز داشتیم. بر حمایت خود از امنیت و ثبات عربستان سعودی تأکید کردم».

اردوغان در ادامه اظهاراتش گفت، ترکیه نیز به نوبه خود اهمیت بالایی برای ثبات و امینت خلیج فارس قائل است. به گفته او، ریاض و آنکارا بر لزوم ایجاد تعامل میان تجار و سرمایه‌گذاران دو کشور نیز تأکید کردند.

رئیس جمهور ترکیه در بخش دیگری از سخنانش حمایت ترکیه از برپایی نمایشگاه بین المللی “اکسپو ۲۰۳۰” در عربستان را اعلام کرد و گفت: ما باید با کشورهایی که با آن‌ها عقاید و اندیشه‌های یکسانی داریم، وارد مرحله جدیدی شویم، مرحله دوست یابی است نه دشمن آفرینی».

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »