اما همه مقامات برکنار شده در یک نقطه مشترک هستند، آنها تندروهای سنتی هستند که از حملات اسرائیل در سوریه، لبنان و یمن حمایت کردهاند . همه این مقامات از منتقدان سازش با ایران برای دستیابی به توافق هستهای هستند.
سیاست شرق _ میدل ایست آی در تحلیلی نوشت: یک منبع آگاه میگوید، ترامپ به دنبال فردی برای مشاور امنیت ملی است، که مخالف دستیابی به توافق هستهای با ایران نباشد.
بنا به همین گزارش، اصلاح مسیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده ، در تیم سیاست خارجی خود، با اخراج مقامات تندرو علیه ایران و طرفدار سرسخت اسرائیل ، از جمله کسی که خشم متحدان آمریکا را برانگیخت و مخالف ایده ترامپ مبنی بر «اول آمریکا»، آغاز شد.
مقاماتی که برکنار میشوند، همگی کسانی هستند که سابقه مخالفت با مهمترین تلاشهای ترامپ در خاورمیانه را دارند: لغو سریع تحریمهای سوریه و مذاکره برای توافق هستهای با ایران.
این تغییرات پس از سفر مهم ترامپ به عربستان سعودی ، امارات متحده عربی و قطر در ماه گذشته صورت میگیرد. ترامپ در سخنرانی خود در ریاض، به شدت از «مداخلهگران» و به اصطلاح«سازندگان ملت» آمریکایی انتقاد کرد.
با تأکید بر سرعت بالای این تغییرات، مشاور خاورمیانه در شورای امنیت ملی کاخ سفید (NSC) که در ماه مه در حال یادداشتبرداری در حین صحبت ترامپ با رهبران سوریه و عربستان سعودی، عکسی از او منتشر شد، یکی از مقامات اخراج شده بود.
یک مقام سابق آمریکایی و یک منبع آگاه به میدل ایست آی تایید کردند که اواخر ماه گذشته به اریک تریگر اطلاع داده شد که از سمت خود برکنار خواهد شد. اخراج او توسط چندین سایت خبری اسرائیلی گزارش شده است.
تراگر یک تندروی ضد ایرانی است. او همچنین کتابی در انتقاد از اخوان المسلمین و قطر نوشته است . برخلاف مدیران قبلی خاورمیانه در شورای امنیت ملی، نفوذ او در کاخ سفید محدود بود.
او در چارچوب تغییرات گستردهتر ترامپ در شورای امنیت ملی برکنار شد، که به گزارش نیویورک تایمز، تعداد کارکنان این سازمان را به نصف کاهش خواهد داد.
یکی دیگر از اخراجهای قابل توجه، اخراج میراو سرن، مدیر شورای امنیت ملی برای اسرائیل و ایران، در اواخر ماه مه بود.
در بیوگرافی سرن در اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسیها آمده است که او در وزارت دفاع اسرائیل کار میکرده، جایی که در مذاکرات کرانه باختری اشغالی بین هماهنگکننده فعالیتهای دولتی اسرائیل در سرزمینها، معروف به کوگات، و مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین شرکت داشته است .
انتصاب او که اولین بار در ماه آوریل گزارش شد، جنجال زیادی در میان شخصیتهای رسانهای نزدیک به ایده اول آمریکا، ایجاد کرد.
کلیتون موریس، پادکستر محافظهکار و مجری سابق فاکس نیوز، در ماه آوریل با اشاره به سرن گفت: «مایک والتز، نئوکان، اکنون اساساً یک شهروند دوگانه و مقام سابق ارتش اسرائیل را برای کار زیر نظر خود استخدام کرده است.»
برخی از صریحترین مدافعان ترامپ در رسانهها، که نفوذ بیسابقهای در انتقال جهانبینی او دارند، چهرههای رسانهای مانند تاکر کارلسون و مشاور سابق استیو بنن هستند. موریس دوست کارلسون است.
همین حالا هم این حس وجود دارد که ترامپ در حال تغییر شکل دادن به نحوه نگاه حزب جمهوریخواه به سیاست خارجی آمریکا است. برخی از نزدیکترین متحدان رسانهای ترامپ، مانند جو روگان و تاکر کارلسون، انتقادات خود را از اشغال کرانه باختری اشغالی و جنگ علیه غزه توسط اسرائیل افزایش دادهاند ، به گونهای که برای متحدان یک رئیس جمهور جمهوریخواه دو دهه پیش غیرقابل تصور بود.
سیاستمداران زیرک حس میکنند که تغییر در سیاست خارجی آمریکا راه است و با ایده های جدیدی روبرو هستند که شاید در حزب جمهوری خواه ، کمتر تصور می شد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه گذشته، در اشارهای احتمالی به قدرت رو به رشد طرفداران ترامپ که میخواهند ایالات متحده بر هزینههای داخلی، نه خارجی، تمرکز کند، گفت: «ما نزدیک به ۴ میلیارد دلار برای تسلیحات دریافت میکنیم. فکر میکنم باید خودمان را از کمکهای امنیتی آمریکا جدا کنیم، همانطور که خودمان را از کمکهای اقتصادی آمریکا جدا کردیم.»
آخرین اخراجها پس از آن صورت گرفت که ترامپ با معرفی مایک والتز، مشاور امنیت ملی سابق خود، به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل، او را کنار گذاشت.
بنا به گزارشها، والتز به دلیل مشورت با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در مورد حمله پیشگیرانه به ایران، از سمت خود برکنار شد.
دولت ترامپ بین جمهوریخواهان تندرو سنتی و انزواطلبان «اول آمریکا» مانند سوزی وایلز، رئیس دفتر کاخ سفید و تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی، تقسیم شده بود.
اخراج اخیر، گرایش «اول آمریکا» در تیم سیاست خارجی ترامپ را برجسته میکند.
شورای امنیت ملی تنها جایی نیست که ترامپ در حال خانهتکانی است.
روز یکشنبه، کانال ۱۴ اسرائیل گزارش داد که مورگان اورتگاس ، معاون استیو ویتکاف، فرستاده ایالات متحده و مسئول نظارت بر پرونده لبنان در دولت ترامپ، از سمت خود کنارهگیری خواهد کرد.
یک منبع آگاه در مورد جدایی او به میدل ایست آی گفت که اورتگاس، ویتکوف، رئیس بالفعل او، را آزرده خاطر کرده است.
در مجموع، اقدامات گسترده ترامپ نشان میدهد که چگونه او در حال وارونه کردن روشهای سنتی روسای جمهور جمهوریخواه در قبال خاورمیانه است.
مشخص نیست که خود ترامپ چقدر به این سمتهای خاص یا مقاماتی که آنها را اشغال کردهاند اهمیت میدهد. او برای مذاکره با ایران به دوستان نزدیکش مانند ویتکاف و اخیراً برای مدیریت سوریه به تام باراک، سفیر آمریکا در ترکیه ، تکیه کرده است.
برخی گمان میکنند که این تغییر و تحولات نتیجه طبیعی روی کار آمدن مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، به عنوان مشاور موقت امنیت ملی پس از جدایی والتز است؛ هم تراگر و هم سرن بخشی از تیم والتز بودند.
اما همه مقامات برکنار شده با یک نقطه مشترک متحد هستند، آنها تندروهای سنتی هستند که از حملات اسرائیل در سوریه، لبنان و یمن حمایت کردهاند . همه این مقامات از منتقدان سازش با ایران برای دستیابی به توافق هستهای هستند.
مروه مزیاد، استاد سیاست اسرائیل در دانشگاه مریلند، به میدل ایست آی گفت: «تیم سیاست خارجی ترامپ در حال اصلاح مسیر خود مطابق با محور اصلی سیاست خارجی خود است.»
به نظر می رسد، تغییر اساسی در دولت او در اواسط ماه مه رخ داد، زمانی که او با دور زدن اسرائیل به خلیج فارس سفر کرد تا با کشورهای پادشاهی نفتخیز قراردادهای اقتصادی ببندد. ترامپ با وجود ادامه حملات حوثیها به اسرائیل، آتشبس یکجانبهای با آنها برقرار کرد و در یک اعلامیه تاریخی، تمام تحریمها علیه سوریه را لغو کرد.
اما صحنه اصلی دیپلماسی، توافق هستهای ایران است.
مازیاد گفت: «اینکه آیا تغییر و تحولات کارکنان به دیدگاههای این مقامات در مورد اسرائیل مربوط است یا خیر، موضوع دیگری است. تنشها بین ترامپ و نتانیاهو بر سر حمله احتمالی به ایران واقعی است. ترامپ در تلاش است تا سکان امور را از نتانیاهو پس بگیرد.»
روز دوشنبه، آکسیوس گزارش داد که دولت ترامپ پیشنهادی به ایران برای یک توافق هستهای ارائه داده است که به آنها اجازه میدهد اورانیوم را در سطح پایین غنیسازی کنند. ترامپ بعداً روز دوشنبه این خبر را کماهمیت جلوه داد و گفت که اجازه غنیسازی در هیچ سطحی را نخواهد داد.
اما یک منبع آگاه به میدل ایست آی گفت که به نظر میرسد این اخراجها در راستای رویکرد کاخ سفید است که به دنبال مقاماتی است که از خواسته ترامپ برای دستیابی به یک توافق هسته ای پیروی کنند.
این منبع با اشاره به جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا که به عنوان «برجستهترین مخالف مداخله نظامی آمریکا در خاورمیانه» ظاهر شده است، گفت: «آنها به دنبال صلحطلبان با ایران و افراد همسو با ونس هستند.
انتهای پیام
[*] ارائه تحلیل های رسانه های مختلف جهان، جهت آشنایی خوانندگان، با سطح تحلیل ها، سیاست ها و گمانه زنی ها در فضای عمومی روابط بین الملل است.