فاضلی: مراقبتهای شناختی در جامعه ما در حال کاهش هستند و به جز طبقه اندکی که مطالعه می کنند، از بقیه جامعه مراقبت شناختی به عمل نمیآید.
سیاست شرق _ نعمتالله فاضلی، انسانشناس و استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، در نشست بررسی کتابخوانی در ایران گفت: مراقبتهای اجتماعی در جامعه ما در حال کاهش هستند و جز طبقه اندکی که مطالعه می کنند، از بقیه مردم مراقبت اجتماعی به عمل نمیآید.
به گزارش ستاد خبری سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست بررسی کتابخوانی در ایران، عصر روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، با حضور نعمتالله فاضلی در سرای گفت وگوی نمایشگاه برگزار شد.
دکتر فاضلی در این نشست گفت: طبقه کتابخوان ما خوب است، ولی کوچک است. انواع رانتها و امتیازاتی در قوانین نشر وجود دارد، که اجازه نمی دهند همه گروههای اجتماعی در کتابخوانی مشارکت فعال داشته باشند.
وی افزود: شهرهایی در کشور هستند که هنوز کتابخانه عمومی ندارند. مدارس هم کتاب ها را ایدئولوژیک میکنند.
این نویسنده در ادامه گفت: مراقبتهای شناختی در جامعه ما در حال کاهش هستند و به جز طبقه اندکی که مطالعه می کنند، از بقیه جامعه مراقبت شناختی به عمل نمیآید.
فاضلی در ادامه گفت: نه این که بحران کاغذ تاثیر ندارد، اما عامل اصلی کتاب نخواندن مردم نیست؛ چون کتابخانهها، هزاران جلد کتاب دارند اما مردم آنها را نمیخوانند. ما به فکر مراقبت شناختی از شهروندان نبودیم و همین باعث شده پس از چند دهه به وضعیت کنونی برسیم.
نویسنده کتاب«تجربه تجدد»،در ادامه افزود: شاید برای من آن سه چهار درصد کتابخوان خوب باشند، اما برای کلیت جامعه، مساله این نیست که کتاب خوب بخوانند، بلکه مساله این است که خوب کتاب بخوانند. فعل خواندن، تمرین دادن به سلولهای مغز است تا درست عمل کند اما این اتفاق در حال حاضر نمیافتد و مردم از خواندن به عنوان یک کار درمانگر محروم شدهاند.
این فعال فرهنگی گفت: مخالف این هستم که حکومت کتابها را طبقهبندی کند. بله، همه جای دنیا حکومتها نسبت به فرهنگ تصمیم میگیرند، اما نکته این است که بیتفاوت نیستند و بیطرف هستند. این حرف به این معنی نیست که بقیه نقاط دنیا شاهد مداخله در فرهنگ نباشند، اما نباید این مساله را سنگ محک سانسور قرار داد و گفت تمام آن سطرها یا این چند صفحه به کل حذف شوند. اگر دقت کنیم دلایل این رفتارها فقط مسائل سیاسی و ایدئولوژیک هستند و مسئولان سانسور میگویند فلان جای کتاب، منظورت این یا آن بود و در گزارش کتابت مینویسند حذف به دلایل مسائل ایدئولوژیک. باید نویسنده باشید تا این مساله را درک کنید.
سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی(ره) برگزار خواهد شد. همچنین این رویداد به صورت مجازی نیز در https://book.icfi.ir برگزار می شود.
انتهای پیام