عراقچی: ما رسماً به همه امضاکنندگان برجام هشدار دادهایم که (هرگونه) سوءاستفاده از مکانیسم ماشه منجر به عواقبی خواهد شد - نه تنها پایان نقش اروپا در این توافق، بلکه تشدید تنشهایی که میتواند غیرقابل برگشت شود.
سیاست شرق _ سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، به تروئیکای اروپا( فرانسه، بریتانیا و آلمان)، در مورد عواقب «سوءاستفاده» از مکانیسم ماشه هشدار داد.
آقای عراقچی، این اظهارات را اوایل روز دوشنبه در پستی در پلتفرم رسانه اجتماعی اکس ( X) و در واکنش به اظهارات گروه E3 (متشکل از فرانسه، بریتانیا و آلمان)، برای فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران بیان کرد.
این سازوکار، بندی در توافق هستهای سال ۲۰۱۵، که رسماً با نام برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته میشود، بین ایران و قدرتهای جهانی است که به سایر طرفها اجازه میدهد، در صورت عدم پایبندی تهران به توافق، تمام تحریمهای بینالمللی را دوباره اعمال کنند.
آقای عراقچی گفت: «ما رسماً به همه امضاکنندگان برجام هشدار دادهایم که (هرگونه) سوءاستفاده از مکانیسم ماشه منجر به عواقبی خواهد شد – نه تنها پایان نقش اروپا در این توافق، بلکه تشدید تنشهایی که میتواند غیرقابل برگشت شود.»
او خاطرنشان کرد: «نحوه واکنش ما در این برهه حساس، آینده روابط ایران و اروپا را بسیار عمیقتر از آنچه بسیاری تصور میکنند، تعیین خواهد کرد.»
عراقچی آمادگی ایران را برای «باز کردن صفحه ای جدید با اروپا» اعلام کرد و ابراز امیدواری کرد که شرکای اروپایی نیز همین تمایل را نشان دهند.
اواخر ماه گذشته، ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، گفت: «بدیهی است که به محض انقضای توافق هستهای ایران در عرض چند هفته دیگر، اگر منافع امنیتی اروپا تضمین نشود، ما لحظهای در اعمال مجدد تمام تحریمهایی که ۱۰ سال پیش لغو شده بودند، تردید نخواهیم کرد.»
این در حالی است که ایران و آمریکا طی چند هفته گذشته چهار دور مذاکره غیرمستقیم در مورد برنامه هستهای تهران و لغو تحریمهای واشنگتن برگزار کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ با شش کشور – بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و ایالات متحده – توافق هستهای (برجام) را امضا کرد. بر اساس این توافق، تهران موافقت کرد که در ازای لغو تحریمها، برنامه هستهای خود را محدود کند؛ اما، ایالات متحده، به رهبری رئیس جمهور دونالد ترامپ، در دوره اول ریاست جمهوری خود و در سال ۲۰۱۸ به طور یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریمها را دوباره اعمال کرد و باعث شد ایران به تدریج پایبندی به تعهدات هستهای خود را کاهش دهد.
مسئله ای که، به یک بن بست هسته ای، بین ایران و غرب، تبدیل شده است و تلاشها برای احیای این توافق نیز، تاکنون به پیشرفت قابل توجهی نرسیده است.
انتهای پیام